Google Translate

Филозофски факултет потписао Протокол о волонтирању студената

Факултетска дешавања  ::  среда, 14.03.2018.  ::   Галеријa  ::   Видео

Деканица Филозофског факултета, проф. др Наталија Јовановић, потписала је са Министром за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Зораном Ђорђевићем, Протокол о сарадњи на реализацији програма волонтирања студената. Циљ овог програма је да омогући студентима прилику да усаврше своје вештине и прошире своја знања како би били конкурентнији на тржишту рада након завршетка студија и лакше нашли посао. На овај начин, студенти-волонтери ће бити у прилици и да дају свој допринос широј друштвеној заједници тако што ће пружати помоћ онима која је најпотребнија.

Поред декана Филозофског факултета и Факултета заштите на раду Универзитета у Нишу, Протокол су потписали и декани Филозофског факултета, Факултета за специјалну едукацију и рехабилитацију, Машинског факултета и Технолошко – металуршког факултета Универзитета у Београду, Правног факултета, Правног факултета Универзитета у Крагујевцу, Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду, Државног универзитета у Новом Пазару и Високе школе струковних студија за криминалистику и безбедност Ниш.

Овај програм волонтирања је наставак неке врсте пилот програма који је реализован у току 2017. године – ангажовано је било 200 студената са Факултета политичких наука и Правног факултета Универзитета у Београду и то у установама социјалне заштите, центрима за социјални рад, Агенцији за мирно решавање радних спорова, Управи за безбедност и здравље на раду.

„Претходни програм волонтирања, који је обухватао два факултета у Београду, показао се као практичан и користан не само за волонтере-студенте већ и за запослене и то је један разлога да пројекат проширимо са факултетима из целе Србије. Дајемо пример другим државним институцијама и младим људима да кроз волонтирање стекну прва искуства у пословима за која се образују али и могућност да се запосле“, изјавио је министар Ђорђевић.

Декан Филолошког факултета Универзитета у Новом Саду проф. др Ивана Живанчевић Секеруш истакла је да је овај Протокол од велике важности за државу, јер представља један од начина на који се држава бори за то да задржи младе у Србији.

„Наши студенти који су се определили за социјални рад су већ на пракси, а ово је само потврда да смо добре ствари почели да радимо заједно, са жељом да сутра млади лакше добију посао и не напусте границе наше државе“, рекла је Живанчевић Секеруш и још једном захвалила Министарству у име студената на овој указаној прилици.

Декани свих факултета захвалили су министру Ђорђевићу и Министарству на прилици коју су пружили студентима из Србије, који ће кроз волонтирање стећи нова знања и прилику за запослење. Како кажу, студентима који желе да стичу знања и у пракси, треба свакако дати шансу да пронађу себе у пословима којима планирају да се баве и за које се образују.

Саопштење за јавност Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања можете пронаћи на следећем линку – https://www.minrzs.gov.rs/aktuelno/ministarstvo-potpisalo-protokol-o-volontiranju-sa-dekanima-10-fakulteta.html

Видео прилог