Google Translate

Дан матерњег језика обележен на Филозофском факултету

Факултетска дешавања  ::  петак, 02.03.2018.  ::   Галеријa

На Филозофском факултету у Нишу, 21. фебруара, одржана је трибина поводом Дана матерњег језика у оквиру прославе јубилеја 30 година студија националне филологије. Иницијатива за обележавање овога датума потекла је са Департмана за српски језик, а у припремању програма учествовале су и колеге са осталих департмана на којима се изучавају језици, као и Центар за стране језике.

Програм је отворила деканица Филозофског факултета у Нишу проф. др Наталија Јовановић, указујући на значај свих језика који се изучавају на Филозофском факултету. Након тога, др Бранимир Станковић, доцент на Департману за српски језик, говорио је о статусу матерњег језика у свету и код нас, а проф. др Јордана Марковић, редовни професор на Департману за српски језик, одржала је предавање на тему Матерњи језик између истине и заблуде.

Након одржаних предавања, присутни су уживали у стиховима које су казивали студенти  Филозофског факултета и ученици нишких средњих школа, на свих једанаест језика који се изучавају на Филозофском факултету: руском, бугарском, македонском, грчком, италијанском, кинеском, корејском, енглеском, француском, немачком и српском језику.

Стихове су казивали:
Милица Ђорђевић, Јелена Трајковић, Моника Илкова, Наталија Пахноглу, Ана Краљић, Мартина Стојковски, Станислава Станковић, Нина Вукић, Наталија Божић, Јована Станковић, Лидија Тасић, Вања Цветковић, Моника Станковић и Мирјана Митровић.