Google Translate

Посета наставника и студената великотрновског универзитета

Вести  ::  среда, 10.05.2017.  ::   Галеријa

XVI узастопни сусрети наставника, сарадника и студената Филолошког факултета Универзитета „Св. св. Кирил и Методиј“ из Великог Трнова и њихових колега са Филозофског факултета у Нишу одржани су од 4. до 7. маја на нашем факултету. Ови сусрети део су више од двеју деценија дуге сарадње између садашњих Департмана за српски језик и Департмана за српску и компаративну књижевност и колега из Великог Трнова са катедара Славистика и Савремени бугарски језик.

У оквиру ове сарадње сваке године одржава се научни скуп и штампа тематски зборник. На овогодишњем скупу 5. маја најпре је промовисан зборник са прошлогодишњег скупа Красотата в културата на българи и сърби / Лепота у култури Бугара и Срба, а затим је представљен 21 рад на тему Музика у култури Срба и бугара / Музиката в културата на сърби и българи.

Током овогодишњих сусрета обновљен је уговор о сарадњи, који, између осталог, подразумева размену лектора, студената, предавања професора по позиву, заједничко учешће на научним пројектима итд. Уговор су потписале проф. др Наталија Јовановић, декан Филозофског факултета у Нишу, и проф. др Ценка Иванова, декан Филолошког факултета у В. Трнову, у присуству ректора Великотрновског универзитета проф. др Христа Бонџолова и проф. др Јордане Марковић, који су једни од зачетника ове сарадње.

Са студентима из Бугарске у Ниш су дошле и њихове колеге из Мађарске и Пољске, који бораве на ВТУ у оквиру међународних пројеката, а њихови домаћини били су студенти нашег факултета.

Организатор овогодишњих сусрета био је Депарматман за српски језик, у сарадњи са колегама са Департмана за српску и компаративну књижевност.