Google Translate

Филозофски факултет обележио Савиндан и осам векова српске државности

Вести  ::  субота, 28.01.2017.  ::   Галеријa

Филозофски факултет у Нишу први пут је свечаном академијом обележио Савиндан и осам векова српске државности. Том приликом додељене су и светосавске награде за најбољи мастер рад у области књижевности и најбољи средњошколски рад на тему Свети Сава.

Награду за најбољи мастер рад добила је Јована Цветковић за рад „Бајке Гроздане Олујић у наставном проучавању“. Награда за најбољи средњошколски литерарни рад на тему о Светоме Сави припала је Наталији Вељковић, ученици трећег разреда Гимназије ''Светозар Марковић'''у Нишу.

Академији је присуствовао велики број професора, сарадника, студената, декана других високошколских установа, представника Универзитета, медија, јавног и политичког живота. Они су уживали у богатом програму који су припремили наставници и сарадници Департмана за српску и компаративну књижевност уз велику помоћ професора, сарадника и студената са других департмана, факултета и нишких средњих школа.

Учесници су кроз рецитације, беседе и музичке тачке подсетили све присутне на значај Светог Саве за српско просветитељство, српску историју и српску државу.

Деканица Филозофског факултета у Нишу проф. др Наталија Јовановић нагласила је да су те идеје просветитељства посебно важне данас у времену када је све подређено роботизацији и савременим технологија. Због тога је, како кажно, важно инсистирати на хуманистици и вредностима за које се Филозофски факултет у Нишу залаже деценијама.

Организатор програма проф. др Драгиша Бојовић искористио је прилику да се у свом говору осврне на лик и дело Стефана Немање за ког сматра да је неправедно запостављен, а који је несумњиво дао огроман допринос развоју српске државе.

Атмосферу су употпунили оркестар и хор Факултета уметности који су музичким тачкама и одабиром нумера одушевили све присутне и помогли да се идеја целокупног програма пренесе на прави начин.