Google Translate

Студенти универзитета Клемсон на Филозофском факултету

Вести  ::  уторак, 12.04.2016.  ::   Галеријa

Студенти Универзитета Клемсон (САД), који овог семестра бораве на Факултету политичких наука у Београду, боравили су у петак и суботу, 8. и 9.4.2016, на Филозофском факултету у Нишу у склопу пројекта студентске сарадње између Универзитета Клемсон и Универзитета у Нишу.

Пројекатом руководи Џесика Колинс, стипендисткиња Фулбрајтове фондације и бивша студенткиња Универзитета Клемсон, која ове школске године борави на Департману за англистику Филозофског факултета у Нишу. Финансијску подршку обезбедили су Америчка амбасада у Београду и Универзитет Клемсон.

Циљ пројекта је да се студенти Универзитета Клемсон и Филозофског факултета у Нишу што боље упознају и да сазнају више о битним друштвеним темама у обе земље.

У оквиру пројекта студенти треба да напишу истраживачки рад на неку од друштвено актуелних тема (религија, феминизам и родна равноправност, сексуално образовање у школама, ЛБГТ групе, национализам/ расизам, културне традиције и 'генерација овог миленијума'). Студенти Департмана за англистику Филозофског факултета у Нишу обрађују изабрану тему из америчке, а студенти Универзитета Клемсон из српске перспективе.

Најбољи радови настали у оквиру овог пројекта биће представљени на студентској конференцији на Универзитету Клемсон, а планира се и заједничка публикација.

 

CLEMSON UNIVERSITY (USA) STUDENTS AT OUR FACULTY

Clemson University (USA) students, spending a semester at the Faculty of Political Sciences in Belgrade, visited the Faculty of Philosophy in Niš on April 8th and 9th 2016 within the exchange project between Clemson University and University of Niš.

The project was initiated and is coordinated by Jessica Collins, ETA, Fulbright scholar and a Clemson University alumna, now spending a year at the English Department, Faculty of Philosophy in Niš. It is funded by the US Embassy in Belgrade and Clemson University.

The aim of the project is to expand the American and Serbian students’ knowledge of issues in one another's cultures.

The project revolves around the students writing a research paper on a social issue (sex education, gender roles, religion, LGBT, nationalism/racism, cultural traditions and millennials). While the Serbian students should write a paper on a chosen topic from the US perspective, the US students will write it from the Serbian one.

The best papers are expected to be submitted for the Clemson University student conference. A publication with the students’ papers is also planned.