Google Translate

Светски дан Рома обележен трибином на Филозофском факултету

Вести  ::  петак, 08.04.2016.  ::   Галеријa

Удружење Ромкиња „Освит“ и Филозофски факултет у Нишу организовали су трибину поводом Светског дана Рома, који се обележава 8. априла. Студентима, професорима и другим заинтересованим грађанима, јер је трибина била отворена за ширу јавност, говорили су Ана Саћиповић, директорка Удружења Ромкиња „Освит“, проф. др Данијела Гавриловић са Департмана за социологију и проф. др Иван Цветановић, Департман за комуникологију и новинарство.

Историју, културу и традицију Рома представила је Ана Саћиповић, а посебну пажњу привукло је излагање о успешним Ромима у свим областима деловања, од политике и науке, до културе и спорта. Због тога је предложено да ова презентација буде укључена и у наставне програме неких предмета на факултету, јер на најбољи начин руши предрасуде о мањинама.

Предлог је потекао од проф. др Данијеле Гавриловић, редовног професора на Департману за социологију, која је на трибини говорила о студентима ромске националности и њиховом успешном укључивању у високо образовање. Професорка Гавриловић је нагласила значај образовања Рома, како за њихову мањинску заједницу, тако и за друштво у целини, које подизањем капацитета својих мањина постаје боља, успешнија и здравија заједница у сваком погледу.

Књижевно стваралаштво Рома представио је проф. др Иван Цветановић, а уз навођење великих писаца који су неправедно маргинализовани, илустровао је то читањем песама неколико ромских стваралаца чији стихови говоре о болном суочавању са свакодневним предрасудама. Професор Цветановић сматра да је моћ књижевности и у рушењу ограда међу људима, јер уметност превазилази предрасуде.

Трибини су у највећем броју присуствовали студенти Департмана за комуникологију и новинарство, заједно са проф. др Зораном Арацким, како би у пракси потврдили да медијска и новинарска етика нису само теорија, већ свакодневица у којој без морала нема ни правог, професионалног новинарства.

Светски дан Рома биће обележен у Нишу и концертом у амфитеатру на нишавском кеју, крај споменика Шабану Бајрамовићу.