Google Translate

Завршена посета студената и професора Универзитета у Алабами Филозофском факултету у Нишу

Вести  ::  понедељак, 25.05.2015.  ::   Галеријa

Студенти и професори са Универзитета у Алабами, који су боравили у Нишу од 14. до 20. маја 2015. године у оквиру пројекта The Serbia Fellowship Experience, завршили су посету Филозофском факултету. Домаћини гостију из Алабаме били су студенти, алумни и наставници Факултета, а током посете за госте су организоване разноврсне активности на факултету и у граду.

Гости су најпре учествовали у округлом столу где су представљене студентске организације, парламенти и клубови наших и америчких студената. Затим су доц. др Душан Стаменковић и Владимир Фигар са Департмана за англистику организовали дебату у којој су 'укрстиле копља' четири мешовите екипе америчких и наших студената. У неколико термина, активности за мање групе гостујућих студената обухватале су часове српског језика код колегиница Алеклсандре Јанић, Иване Митић и Наташе Спасић са Департмана за српски језик, затим, размену искустава са члановима Клуба креативног писања који воде америчка Фулбрајт сарадница на Филозофском факултету Келси Монцка Ботигер и студент Англистике Александар Митић, као и посету Студентском дневном листу и секцијама које воде студентске организације Филозофског факултета. За викенд су гости и домаћини, заједно са групом студената и професора смештеном у Блацу, посетили Ђавољу варош и Пролом бању, а у слободно време знаменитости града показивали су им студенти-волонтери нашег факултета и чланови волонтерске организације Greeters из Ниша.

У понедељак, 18.05, када је у посету Филозофском факултету дошла и група америчких студената смештена у Блацу, одржан је заједнички панел на коме су студенти из Алабаме разговарали за студентима нашег факултета о образовним системима наше две државе, о утицају интеркултурне комуникације на развој појединца и његовог окружења, као и о значају универзитетског образовања за развој друштва. На овом панелу говорила је и професорка Ени Смит, наставник школске педагогије на Универзитету у Алабами. Организован је и „Сат са медијима", који је, захваљујући помоћи колега са Департмана за комуникологију и новинарство, био одлично посећен, па су информације о овој посети пренели многи писани и електронски медији и портали, укључујући и Први програм Радио Београда. Организовано је и гостовање студената и професора из Алабаме у емисији „Данас" на ТВ Зона плус уживо.

Делегацију из Алабаме примила је у Ректорату проф. др Весна Лопичић, проректор Универзитета у Нишу за међународну сарадњу. Покренута је процедура за потписивање Меморандума о сарадњи Унивезитета у Нишу и Универзитета у Алабами, како би овај пројекат могао даље да се развија у правцу значајније академске сарадње наставника, сарадника и студената.

У уторак 19.05. проф. др Мери Миарс, ванредна професорка интеркултурне комуникације и руководилац постдипломских студија на Колеџу за студије комуникације Универзитета у Алабами, одржала је предавање на тему „Култура, технологија и глобализација: суштинска потреба за интеркултурном комуникацијом", а проф. др Емили Витман, ванредна професорка књижевности на Департману за англистику и директорка Програма за компаративну и светску књижевност на Универзитету у Алабами, предавање на тему „Настава светске књижевности у дигитално доба". Предавањима су, осим студената, сарадника и наставника Филозофског факултета, присуствовали и наставници енглеског језика из нишких школа.

На крају, одиграна је пријатељска утакмица између кошаркашког тима Прве нишке гимназије „Стеван Сремац", који је недавно освојио шесто место на Светском првенству средњошколских тимова, и тима који се састојао од студената Филозофског факултета и студената из Алабаме. Студентима није баш лако пало то што су средњошколци убедљиво победили, али су обећали да ће следеће године резултат бити другачији. Госте из Алабаме примио је директор Гимназије Милан Стојановић, а посетили су и један час енглеског језика, где су разговарали са ученицима другог разреда и професоркама Данијелом Гигов и Јеленом Јовић.

Гости из Алабаме су, поред сјајних утисака и огромне захвалности домаћинима, исказали и велику жељу да узврате гостопримство студентима Филозофског факултета, уз наду да ће се за то наћи финансијска подршка. Многи од њих су рекли да су у Нишу стекли „пријатеље за цели живот" и да ће, по повратку у Алабаму, дати све од себе да се пројекат The Serbia Fellowship Experience настави и прошири.

вест на порталу Студентског дневног листа http://www.studnel.com/fakulteti/studenti-iz-alabame-posetili-filozofski-fakultet