Google Translate

Посета Амбасади Републике Србије у Скопљу и Државном архиву Републике Македоније

Вести  ::  понедељак, 11.05.2015.  ::   Галеријa

У четвртак (7. маја) делегација Филозофског факултета Универзитета у Нишу на челу са деканом, проф. др Гораном Максимовићем била је у службеној посети Скопљу. Том приликом представници Филозофског факултета састали су се са директором Државног архива Републике Македоније. Састанак који је имао за циљ постизање договора о успостављању научно-истраживачке сарадње је успешно окончан.

Након посете архиву проф. др Горан Максимовић и асистент мс Дејан Антић посетили су „Културно – информативни центар Срба у Македонији – Спона“ где су са представницима Срба разговарали на тему пружања стручне подршке за побољшање квалитета наставе српског језика коју спроводи удружење Спона у оквиру својих пројеката посвећених факултативном учењу матерњег језика.

 У поподневним часовима делегација Филозофског факултета Универзитета у Нишу имала је радни састанак са замеником абасадора Републике Србије у Македонији, др Аном Д. Петковић и аташеом за образовање Деаном Ђукић. На састанку је разматрана могућност да се македонским држављанима српског порекла омогући студирање у Републици Србији под истим условима под којима студирају и држављани Србије. До сада су то право користили само добитници стипендије „Србија за Србе из региона“ коју додељује Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, а идеја је да се право на образовање омогући свим заинтересованим матурантима. Са званичницима српске амбасаде у Скопљу договорено је и заједничко ангажовање на промоцији културних и научних садржаја које грађанима Републике Македоније може да понуди Филозофски факултет у Нишу.