Google Translate

Светосавска академија обележена богатим програмом

Вести  ::  петак, 26.01.2024.  ::   Галеријa

Беседом “Зашто је Свети Сава модеран” и књижевно-музичким програмом обележена је овогодишња Светосавска академија на Филозофском факултету у Нишу.

Академију је отворио беседник и домаћин славе проф. др Михаило Антовић, редовни професор Департмана за англистику. Назив овогодишње Светосавске академије је стих Матије Бећковића “Савиним стопама ка Савином извору”.

Деканица Филозофског факултета Наталија Јовановић истакла је да се овом академијом на достојанствен начин сећамо наше традиције и утемељивача наше културе, духовности и пре свега образовања.

Програм овогодишње академије припремили су наставници и сарадници Департмана за србистику уз техничку помоћ студената Мастер студија комуникологије, а у сарадњи са актуелним и бившим студентима Филозофског факултета и гостима са Факултета уметности и Женским академским хором Студентског културног центра.

Овогодишња Светосавска академија на Филозофском факултету изнова је подсетила на величину и значај дела Светог Саве и скренула пажњу на обавезу и дужност просветних установа да воде путем неговања светосавске традиције.

Иначе, Савиндан је школском славом проглашен пре 184 године у знак поштовања према првом српском просветитељу и учитељу.