Google Translate

Отворена Језичка лабораторија на Филозофском факултету

Вести  ::  уторак, 19.12.2023.  ::   Галеријa

На Филозофском факултету свечано је отворена савремена Језичка лабораторија за симултано превођење, односно фонетска учионица. Лабораторија је настала у оквиру пројекта „Одрживи развој Лектората за бугарски језик и културу на Филозофском факултету, Универзитет у Нишу“ уз помоћ програма „Бугарска помоћ за развој“ који финансира Министарство спољних послова Бугарске.

Учионица ће значајно унапредити вежбе из фонетике, акцентологије и реторике, а намењена је за учење бугарског, али и осталих језика на Филозофском факултету. Такође, лабораторија је намењена да функционише и као седиште Лектората за бугарски језик, јер се овде налази његова библиотека, састављена од научне и наставне литературе и књижевних дела.

Вредност лабораторије је велика за изучавање страних и домаћих језика, јер овде можемо да вежбамо акценатски систем, особине акценатског система, начин на који студенти говоре, правилан изговор како акцената, тако и посебних звукова и фонема. Оно што је најбитније, овде ћемо вежбати уметност превођења, а то је усмено превођење или симултано превођење - истакла је лектор за бугарски језик на Филозофском факултету у Нишу Валентина Седефчева.

Вредност опреме коју је платило Министарство спољних послова Бугарске износи 19.000 евра, а Седефчева наводи да је пројекат реализован и уз велику помоћ и подршку Конзулата Бугарске у Нишу, руководства Деканата, као и свих служби и људи који раде на Филозофском факултету. 

Деканица нишког Филозофског факултета Наталија Јовановић истакла је да је фонетска учионица једна од најмодернијих учионица за изучавање језика и симултано превођење.

Она је од велике користи свим нашим филолошким департманима и посебно ће бити од значаја нашем Мастер програму за превођење. Што се тиче Мастер програма за превођење, ту је могуће преводити све језике и пре свега су овде домаћини бугарски лекторат и Департман за српски језик. Наравно, ту је и Департман за руски језик, а то ће бити и место где ће и сви остали студенти моћи да стичу знања и вештине које су неопходне за уметност превођења - поручила је деканица.

Бугарска као чланица Европске уније има програме које реализује са земљама које су у процесу приступања Европској унији, а кроз те програме Бугарска помаже развој. Пројекат са Филозофским факултетом у Нишу је брзо дошао до реализације, а помоћи ће студентима у изучавању језика - рекао је генерални конзул Републике Бугарске у Нишу Димитар Цанев.

Отварању лабораторије присуствовали су и професори и професорке факултета, као и студенти који су се представили на бугарском језику. Догађај је симболично завршен новогодишњом бугарском песмом у изведби наше студенткиње. 

Пројекат “Одрживи развој Лектората за бугарски језик и културу на Филозофском факултету, Универзитет у Нишу” ће студентима који уче бугарски језик омогућити да га савладају на вишем нивоу, да побољшају и усаврше своја знања и вештине. Пружиће им и више могућности за боље позиционирање на тржишту рада, на коме се могу појавити као преводиоци, туристички водичи, куратори различитих културних догађаја, сарадници у мешовитим предузећима и медијима бугарске мањине.