Google Translate

Обележен Дан Филозофског факултета у Нишу

Вести  ::  среда, 25.10.2023.  ::   Галеријa

Уз присуство великог броја званица, обележена је 52. годишњица постојања и рада Филозофског факултета у Нишу. Овогодишња прослава протекла је у знаку акредитације новог студијског програма – Мастер академских студија немачког језика и књижевности.

Присутне је прво поздравила декница, проф. др Наталија Јовановић, која је подсетила на значај Филозофског факултета у сфери науке, образовања и културе и додала да се највећи број студената нишког Универзитета већ годинама уназад одлучује за Филозофски факултет. Истакла је да је Факултет универзитет у малом јер нуди највећи број студијских програма на Универзитету у Нишу, као и да студенти нису само број јер им се пружа подршка током студирања и организују бројне активности како би се додатно унапредили.

Као поклон за рођендан, дан пре прославе стигла је вест о акредитацији и 15. по реду програма другог нивоа студија, Мастер академских студија немачког језика и књижевности, што је укупно 35. програм који Факултет има у понуди на свим нивоима студија.

На важност Факултета за целокупан Универзитет у Нишу указао је и ректор проф. др Драган Антић. Професор Антић је говорио о Филозофском факултету као стубу Универзитета и одао признање за успешан рад и велики допринос академској заједници.

Такође, званицама се обратио и заменик министра и државни секретар Министарства просвете проф. др Небојша Ранђеловић. Он је поручио да ће ресорно министарство наставити успешну сарадњу са Филозофским факултетом и честитао руководству на добром раду и оствареним резултатима.

За уметнички део програма био је задужен мешовити хор нишке Гимназије „Светозар Марковић“ на челу са професорком Наташом Жикић и ученица Анђелија Мировић која је казивала стихове песме „Светлост изненада“. Такође, ученица Прве нишке гимназије „Стеван Сремац“ Уна Димитријевић извела је песме „Златни дан“ и „Writing's on the Wall“, док је Мина Жикић казивала стихове песме „Ја ништа од тога немам“.

Најбољим дипломираним студентима основних академских студија деканица је уручила пригодне награде. У склопу обележавања Дана Факултета, запосленима су уручене награде за 30, 20 и 10 година рада на Факултету, као и за научне резултате објављене у 2022. години.

Поред запослених и студената, Свечаној академији присуствовали су представници Ректората Универзитета у Нишу, декани бројних факултета, као и представници средњих школа и других институција са којима Факултет има сарадњу.