Google Translate

Одржана четврта међународна конференција "TLC2023"

Вести  ::  уторак, 10.10.2023.  ::   Галеријa

На Филозофском факултету у Нишу 6. и 7. октобра 2023. године одржана је Четврта међународна конференција TEACHING LANGUAGES AND CULTURES: NEW INSIGHTS AND INNOVATIONS (TLC2023).

На конференцији је презентовало око 50 излагача из САД, Велике Британије, Немачке, Хрватске, Црне Горе, Бугарске, Северне Македоније, Србије и других земаља.

Пленарни говорници били су проф. др Тор Савин са Института за међународне студије Мидлбери у Монтереју, САД, и проф. др Милица Савић са Универзитета у Ставангеру, Норвешка, иначе алумна Филозофског факултета у Нишу и бивша колегиница.

Главна тема конференције била је употреба вештачке интелигенције у настави страних језика. Један од закључака је да је нужно да наставници употребљавају генеративну вештачку интелигенцију у свом раду с обзиром да припремају младе генерације за живот у друштву где ће она бити неизбежна, али и да то не значи да ће вештачка интелигенција заменити наставнике. Напротив, наставници само добијају нову улогу.

Презентације су се бавиле и традиционалним 'језичким' темама као што су: развијање прагматске компетенције, настава енглеског језика на раном узрасту, развијање језичких вештина, наставни материјали и тако даље.

Посебну пажњу привукле су и презентације о српском као страном језику и као језику наслеђа, које показују да захваљујући глобализацији и модерним технологијама настава српског језика добија нову улогу и облике.

Конференција је акредитована од стране ЗУОВ-а као облик стручног усавршавања за наставнике основних и средњих школа, па јој је присустволо и тридесетак чланова Удружења наставника енглеског језика Ниша НЕЛТА и ЕЛТА. Њихову пажњу су највише привукле презентација Регионалне канцеларије за енглески језик (РЕЛО) при Амбасади САД у Београду о могућностима за стручно усавршавање и подршку наставницима енглеског језика, радионице колегиница из Бугарске и презентација Наталије Милошевић и Нине Ранђеловић, чланица Нелте, о Еразмус+ пројектима као облику стручног усавршавања.

Била је ово прилика и за много емотивних сусрета ученика и студената са бившим и садашњим наставницима, као и са драгим колегама из региона и шире који традиционално подржавају сваку конференцију TLC.

Конференцију је подржала Амбасада САД, а присуствовали су јој и млади истраживачи из САД који су у неком тренутку били ангажовани у настави на Департману за англистику: Хана Вилсон, Абајџа Ахерн и овогодишња асистенткиња Абигејл Мелбурн.