Google Translate

Хартефакт - конкурс за најбољи драмски текст

Вести  ::  четвртак, 28.09.2023.  ::   Прилози

Хартефакт расписује дванаести по реду “Конкурс за најбољи савремени ангажовани целовечерњи драмски текст” на српском, хрватском, босанском, словенчком, македонском или црногорском језику.

Конкурс је отворен до 15. октобра 2023. године, а рок за доношење одлуке жирија је децембар 2023. године.

Одлуку о победничком тексту доноси жири који чине: Дубравка Вргоч, драматуршкиња и некадашња дугогодишња директорка Загребачког казалишта младих и Хрватског народног казалишта у Загребу, Молина Удовички Фотез, драматуршкиња и директорка драме Народног позоришта у Београду и Биљана Србљановић, драмска ауторка и редовна професорка Универзитета уметности у Београду.

Као потенцијални кандидати за награду, разматраће се текстови који нуде дубље разумевање света у коме живимо, шире идеју хуманости, отпора насиљу, нетрпељивости и дискриминацији по било ком основу.

Освајање првог места на конкурсу подразумева доделу новчане награде у износу од 600.000 РСД, а у награду је укључен и откуп ауторских права за премијерно извођење победничког комада у продукцији Хартефакта у једном од регионалних позоришта. Поред продукције победничке драме, Хартефакт ће учествовати и у промоцији најуспешнијих драмских текстова са конкурса.

Прошлогодишњи победник на конкурсу био је текст “Откуп млијека” аутора Давора Шпишића, а неки од победничких текстова ранијих конкурса су: „Радници умиру певајући“ Олге Димитријевић, „Прст“ Дорунтине Баше, „Шта је она крива није ништа она крива“ Весне Перић, „Пробуди ме када завршим“ Мирзе Скендерагића, „Овај ће бити другачији” Сташе Бајац, „Мушкатле могу преживети све”, Иве Брдар, „Последњи афтерпарти” Дина Пешута, „Бордел Еден” Бењамина Бајрамовића итд.

Од 2009. године Хартефакт је посвећен стварању и јачању критичке свести у жељи да кроз креативну и уметничку форму активно учествује у стварању инклузивног и отвореног друштва. Настао из жеље да новим ауторима/ауторкама створи простор у коме могу да раде и делају, конкурс за савремени ангажовани драмски текст подстиче дијалог о важним друштвеним темама које се тичу људских права, слободе говора, колективног сећања и одговорности.

 

У прилогу су детаљне инструкције за пријаву, као и линкови који Вас воде на адресу за пријаву.