Google Translate

Отворена учионица намењена студентима са инвалидитетом

Вести  ::  уторак, 16.05.2023.  ::   Галеријa

Просторија намењена студентима са инвалидитетом свечано је отворена данас на Филозофском факултету у Нишу. Учионица је адаптирана преко Хелповог пројекта Социо-економско оснаживање Западног Балкана, финансираног средствима немачке владе.

Директорка Хелпове регионалне канцеларије за Западни Балкан и југоисточну Европу, Маша Бубањ, уручила је деканици Филозофског факултета у Нишу, проф. др Наталији Јовановић, сертификате о донацији.

Отварање ове просторије представља велику част и јако је значајно за рад студената који имају било какав проблем и када је реч о кретању и када је реч о укупном функционисању. Ова просторија је била готово неупотребљива и успели смо да уз помоћ организације Хелп, у оквиру програма пружања економске и социјалне подршке Западном Балкану, препознамо да је то интерес оних људи који су у неприлици, којима није пружена једнака шанса као и осталима. И заиста су уложили значајне напоре да ову просторију ставе у функцију - истакла је деканица Наталија Јовановић.

Реконструисана учионица намењена је и корисницима Нишког удружења студената са хендикепом НУХС које окупља студенте и ученике са различитим врстама хендикепа и ради на унапређењу услова живота младих са инвалидитетом, са посебним освртом на образовање.

Просторија обухвата опрему као што су софтвери за читање српског језика и препознавање знакова. Овом догађају присуствовали су и студенти и истакли колико им је важно што им Факултет кроз различите пројекте олакшава студирање.

Ова просторија ће користити свим корисницима удружења којима студирање значи неки бољи положај. Потребно је обратити пажњу и на студенте из унутрашњости којима је истинска подршка и постојање овакве просторије јако битна - навела је студенткиња Јована Ђукић.

Филозофски факултет је једини факултет који у свом саставу има Канцеларију за развој каријере и подршку студентима преко које се више од 6 година пружа константна подршка и студентима са инвалидитетом и осталим студентима. Као резултат, за упис на основне академске студије на Филозофском факултету пријављује се највећи број кандидата по афирмативним мерама намењеним студентима са инвалидитетом.

Поред тога, Филозофски факултет од прошле године има још један вид подршке студирању – програм Студент-ментор, где студенти-ментори помажу колегиницама и колегама да се што боље уклопе у систем високог образовања и добију све релевантне информације везане за студирање. Тренутно је у току пријава и селекција кандидата за другу генерацију ментора, а део прве генерације била је и једна студенткиња са инвалидитетом која је иначе проглашена за најбољег студента на свом студијском програму.