Google Translate

Kњижевност и позориште – одлазак студената Србистике на претпремијеру представе "Један Едип" и разговор са писцем и редитељем

Факултетска дешавања  ::  понедељак, 02.12.2019.  ::   Галеријa

У оквиру наставних активности из области Српске и компративне књижевности, доц. др Јеленa Јовановић у сарадњи са Народним позориштем у Нишу, организовала је одлазак студентата четврте године Србистике на претпремијеру представе Један Едип, рађене по тексту португалског драмског писца Арманда Насимента Розе, у режији Југа Ђорђевића. Студенти су сутрадан учествовали и у књижевном разговору са писцем драме. Сусрет је организован у просторијама ЕУ инфо кутка  у Нишу. 

У разговору са писцем, студенти су имали прилике да се ближе упознају са стваралаштвом Арманда Насимента Розе, као и да дискутују о његовим поетичким тежиштима, инспирацији за обраду античких мотива, савременом контексту његових дела и новим перспективама мита које драма Један Едип осветљава преосмишљавањем познатог митског обрасца. Том приликом су у разговору дотакнути сви кључни аспекти комада, са посебним освртом на оне који остају изван фокуса класичне митске приче, попут Лајевог комплекса, женских ликова, приче о емпатији и савременом третману универзалног генерацијског сукоба старих и младих.

Армандо Насименто Роза (Евора, 1966) један је од најигранијих савремених драмских писаца у Португалу, есејиста, писац либрета и професор драматургије и естетике на Факултету за позориште и филм у Амадори. Докторирао је позоришну књижевност на Универзитету Нова у Лисабону. Написао је тринаест позоришних комада. Добитник је више других књижевних награда. Драме су му преведене на енглески, шпански и српски језик.

У реализацији овог догађаја учествовали су истраживачи приправници Оливера Марковић и Василиса Цветковић и демонстратор Христина Аксентијевић.

На основу снимљеног разговора студената са писцем и редитељем представе, електронски часопис Без лимита објавио је текст на свом порталу