Google Translate

Студенти Србистике у посети музеју Српске православне цркве, Патријашијској библиотеци и манастиру Раковица

Факултетска дешавања  ::  среда, 20.11.2019.  ::   Галеријa

У огранизацији Филозофског факултета у Нишу и Департмана за српску и компаративну књижевност, а у оквиру наставе из предмета Стара српска књижевност, Рецепција библијске и светоотачке књижевности и Љубав у старој српској књижевности, проф. др Драгише Бојовића, студенти прве и друге године Србистике посетили су изложбу „Осам векова уметности под окриљем Српске Православне Цркве 1219–2019”. Радознале посетиоце дочекао је ђакон Александар Секулић и у име представника Музеја Српске Православне Цркве указао им на употребу, значај и симболику рукотворених светиња у оквиру ове поставке. Захваљујући хронолошком поретку иконописа, рукописних и штампаних књига, црквеног текстила, богослужбених сасуда, предмета од метала и др., посетиоци су стекли увид у осмовековни развој духовног и уметничког црквеног стваралаштва. 

Након посете музеју, студенти су обишли Патријаршијску библиотеку и упознали се са њеним фондом, најстаријим штампаним књигама, начином прикупљања и чувања ове вредне грађе.

Трећи и, како сведоче студенти, најемотивнији сегмент овог путовања, био је посета гробу Патријарха Павла у Манастиру Раковица, на десетогодишњицу његовог упокојења. 

Студентима и предметном професору Драгиши Бојовићу на овом путовању придружили су се наставници и сарадници студијског програма Србистика и пар студената са других студијских програма. Ово је уједно показатељ да „путовања у историју, духовност и уметност” на прави начин уједињују теоријски и практични сегмент наставе, али и њихове учеснике и реализаторе.

Овом студијском путовању придружили су се и новинари радија „Слово љубве”, који су забележили и утиске наших студената.