Google Translate

Студенти Француског језика и књижевности на пријему у Амбасади Републике Француске у Србији

Студијске посете и размене  ::  петак, 17.05.2019.  ::   Галеријa

Петнаест студената са Департмана за француски језик и књижевност је и ове године чинило састав студентског жирија за доделу престижне књижевне награде Гонкур – избор Србије (Prix Goncourt – choix serbe), коју додељује Академија Гонкур (Académie Goncourt) из Париза, а у организацији Француског института у Србији и одсекâ за француски језик и књижевност са четири универзитета у Србији.

О четири романа која су ушла у ужи избор за доделу награда:  Frère d’âmeDavid Diop, Leurs enfant après euxNicolas Mathieu, L’hiver du mécontentementThomas Reverdy, Maîtres et esclavesPaul Greveillac, нишки студенти су дебатовали претходних месеци у оквиру састанака књижевног клуба које су координисали др Владимир Ђурић и Вања Цветковић. А у среду, 15. маја 2019, на завршну заједничку дебату одржану у Француском институту у Београду, као представнице нишког жирија отишле су: Наталија Миленковић, Моника Станковић, Леа Дорнес (3. година), Бранка Стевановић (4. година) и Катарина Раденковић (мастер). Након узбудљиве дискусије и размене мишљења, чланови жирија су се сложили да награду за 2019. годину доделе књижевнику Давиду Диопу (David Diop) за роман Frère d’âme.

Тим поводом, за чланове жирија приређен је пријем у Амбасади Француске у Србији где су, у присуству књижевнице Вероник Олми (Véronique Olmi), прошлогодишње добитнице Гонкур студентске награде за роман Бакита (Bakhita), и Њ. Е. Амбасадора Француске у Србији, Фредерика Мондолонија (Frédéric Mondoloni), част да прогласе победника имале Моника Станковић, студенткиња 3. године, и Катарина Раденковић, студент-демонстратор са Департмана за француски језик и књижевност Филозофског факултета у Нишу. 

Како су се наши студенти провели у гостима код господина Амбасадора, можете погледати у Галерији.