Google Translate

Почела Недеља руске културе

Факултетска дешавања  ::  понедељак, 08.04.2019.  ::   Галеријa

Недеља руске културе отворена је на Филозофском факултету у Нишу мастер-класом намењеним наставницима и студентима руског језика и књижевности. Мастер-клас под називом Именице у историји руског и српског језика: упоредни аспект, пред великим бројем заинтересованих посетилаца, одржала је Олга Трапезњикова, лектор за руски језик Филозофског факултета у Нишу. 

Након прошлогодишње Недеље руске културе, коју је Департман за руски језик и књижевност Филозофског факултета у Нишу покренуо захваљујући ентузијазму неколико наставника, сарадника и колега из мреже наставника руског језика Нишавског округа, ове године Недеља руске културе постаје традиционална градска манифестација, у којој ће се учествовати стотинак ученика, студената и наставника, познавалаца и заљубљеника у руски језик, књижевност и културу.

Другог дана Недеље, у уторак 9. априла, за дружење и уживање у културно-уметничком програму резервисана је свечана сала Прве нишке гимназије „Стеван Сремац“, где ће ученици Гимназије, под руководством професорке Зорице Миленковић, од 19 часова извести представу Кухиња. Представа је инспирисана истоименом популарном руском серијом, а гимназијалци су домаштали низ духовитих ситуација, чији су актери, поред популарних глумаца из серије, и двоје који су ту доспели из Србије. Специјално за ову прилику хор Гимназије извешће три композиције. Кухиња не би била права да није колача – руских, а за то су се побринули чланови Секције за руски језик нишке Гимназије.

Концерт савремене руске музике, Ритам љубави, на коме ће се публика упознати са новим, у Русији познатијим, модернијим, а уметнички још успешнијим музичким бисерима од оних на које смо овде навикли, биће одржан у свечаној сали Гимназије „Бора Станковић“ у среду, 10. априла у 12:30. Програм организује проф. руског језика Наталија Јовановић, уз подршку колега из Гимназије у Прокупљу, Зорице Ковачевић и Милета Ковачевића, из Гимназије у Алексинцу, Оливере Војиновић и колегинице Јелене Костић из Основне школе „Јастребачки партизани“ у Мерошини.

Такмичење из руског језика, под називом Время говорить по-русски, које су прошле године покренуле професорке Гимназије „Светозар Марковић“, Зора Симовић-Лекић и Биљана Илић, други пут заредом биће одржано у овој гимназији 11. априла 2019. На иницијативу колега са Департмана за руски језик и књижевност Филозофског факултета у Нишу, уз ово такмичење одржаће се и такмичење у рецитовању стихова руских песника. На такмичењима ће учествовати ученици свих нишких и околних основних школа, у којима се учи руски језик, ученици нишких гимназија, као и Гимназије у Алексинцу. Награде за ученике који покажу најбољи успех на такмичењима обезбедили су Филозофски факултет у Нишу и Руски центар за науку и културу у Београду – Руски дом.

Петог дана Недеље руске културе студенти Департмана за руски језик и књижевност одржаће Вече руске поезије Кафе Амфитрион, на коме ће бити додељене награде победницима и захвалнице професорима који су са својим ученицима учествовали у овој великој манифестацији. Вече руске поезије биће одржано у амфитетру Филозофског факултета, 12. априла у 19 сати.

Фото галерија