Google Translate

Студенти новинарства посетили најутицајније европске медије

Студијске посете и размене  ::  петак, 21.12.2018.  ::   Галеријa

Најуспешнији студенти завршне године новинарства, Тамара Тасић и Стефан Миленковић, у пратњи наставнице Марије Вујовић, посетили су најзначајније медије у Немачкој и Италији током прве недеље децембра. Студијско путовање „Доживи ЕУ” намењено академцима, студентима новинарства са нишког, новосадског и београдског универзитета организовано је у оквиру пројекта "Доживи ЕУ", уз подршку Делегације ЕУ у Србији.

У Бону је посећена регионална телевизијска станица Феникс (Phoenix), специјализована за политичко новинарство, али и један од највећих европских медија Дојче Веле (Deutsche Welle – DW), чији су представници организовали кратку презентацију о раду, али и о сарадњи са медијима из Србије. Као посебно значајан истакнут је мултимедијални интернет портал из Ниша, Мегафон, чији су оснивачи дипломирани студенти новинарства Филозофског факултета. У Бону је посећена и Савезна канцеларија за конкуренцију (Bundeskartellamt – The Federal Cartel Office), независно регулаторно тело чији је циљ, између осталог, спречавање стварања монопола и нелојалне конкуренције у области медија.

У Келну је организована посета националном јавном сервису WDR (Westdeutscher Rundfunk), током које је представљен радијски програм Космо (COSMO), и специјални програм који се емитује на српском језику.

Последњих дана студијског путовања у Риму су организоване посете националном регулаторном телу у области медија и комуникација у Италији (AGCOM) и телевизији RAI, где су студенти и професори могли да разговарају са новинарима, водитељима и уредницима и да прате уживо емитовање програма.

Учесници студијске посете су закључили да је ово путовање била одлична прилика за упознавање рада регулаторних тела и медија у Европској унији, прилика за стицање знања која ће применити у практичном раду.