Google Translate

Почиње 12. ЕKOполис фест на Филозофском факултету у Нишу

Вести  ::  уторак, 02.06.2015.

Међународна смотра еколошког и археолошког филма „ЕКОполис фест", дванаеста по реду, одржаће се од 2. до 7. јуна на Филозофском факултету у Нишу. Свечано отварање заказано је за уторак, 2. јун, у 18 сати у амфитеатру 21.

Посетиоци ће током трајања фестивала моћи да погледају 21 еколошки и археолошки филм аутора из Аустрије, Немачке, Италије, Србије, Аустралије и Пољске.

Смотра ће отпочети кратком филмском причом о некадашњем сјају и пропасти римског града и војног логора „Виминациум – империја Србије" у режији Маријане Петровић, а затим ће премијерно бити приказано филмско остварење из Аустрије режисера Петруса ван дер Лета „Време метала - Настајање хијерархије", прича о томе колико је појава и употреба метала утицала на развој цивилизације. Биће приказан и документарни филм "Константин Велики" аутора Драгана Видојковића. У оквиру еколошког програма, првог дана смотре видећемо научно документарни филм „Човек и птица" из продукције Завода за заштиту природе Србије.

У среду, другог дана ЕКОПолис феста, на програму су филмови аутора из Италије и Немачке. Видећемо филмску причу из два дела о Катедрали у Аости од „Domus Ecclesiae" романичке грађевине до данас, као и филм "Монументални Комплекс Светог Орса у Аости" од IV до XXI века у режији Паола Албанесеа (Италија).

Томас Тоде и Расмус Герлач, аутори иy Немачке, приказаће нам филм "Велика игра - Археологија и политика", а из документарног серијала о екологији видећемо филмску причу о једном од класичних елемената природе "Моћ елемената: ваздух" настао у сарадњи немачких аутора са BBC мрежом.

Смотра ЕКОПОЛИСфест нема такмичарски карактер и од самог почетка је замишљена као ревија најновијих остварења у продукцији документарног филма.

Програм сваке вечери почиње у 18 сати, а улаз је бесплатан.

Организатор ЕКОполис феста је Медијска еколошка мрежа Србије-ЕКОполис под покровитељством Градске општине Палилула и у сарадњи са Филозофским факултетом у Нишу.