Google Translate

Повереник за информације од јавног значаја на Филозофском факултету у Нишу

Вести  ::  понедељак, 25.05.2015.

На позив Филозофског факултета и Департмана за комуникологију и новинарство, у четвртак, 28. маја 2015. год, у 12 сати у амфитеатру 21, мр Родољуб Шабић, Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Републике Србије, одржаће јавно предавање и разговор са студентима на тему „Слободан приступ информацијама од јавног значаја и заштита података о личности".

„Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности је самосталан државни орган, независан у вршењу своје надлежности, који врши послове заштите података о личности, и штити остваривање права на слободан приступ информацијама од јавног значаја."

Мр Родољуб Шабић је магистар права; радио је као адвокат, народни посланик, потпредседник Народне скупштине и министар у две владе Републике Србије. Аутор је бројних текстова објављених у научним и стручним часописима.

За првог Повереника за за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Републике Србије изабран је у Народној скупштини 2004, а затим и 2011. године.

Добитник је многих признања и награда, између осталих и:

· 2007. Личност године у борби за слободу медија - Мисија ОЕБС-а;

· 2011. Награда за допринос борби против корупције - Мисија ЕУ и Савет за борбу против корупције; „Личност године" - Мисија ОЕБС-а; Почасни члан НУНС-а;

· 2012. Награда за допринос Европи - Европски покрет у Србији и Међународни европски покрет;

· 2013. Награда за институцију са највишим степеном антикорупцијског интегритета (БИРОДИ).