Google Translate

IN MEMORIAM - КОМЕМОРАЦИЈА: проф. др Драгана Машовић (1955-2023)

Вести  ::  четвртак, 30.11.2023.

Са жаљењем вас обавештавамо да је проф. др Драгана Р. Машовић, редовни професор Филозофског факултета у Нишу у пензији, преминула 29. новембра 2023. године. Професор Драгана Р. Машовић радила је на Департману за англистику Филозофског факултета у Нишу од 16. фебруара 1989. године.  

Рођена је у Ћуприји 1955. године, али је највећи део свог живота провела у Нишу. Овом граду је посветила своју младост и своје најлепше године, одрастала под утицајем (контра)културне елите младих музичара, уметника, писаца, сликара седамдесетих и осамдесетих година прошлог века, развијала се, како сама каже „у вртоглавом споју Хермана Хесеа и Олдоса Хакслија, Џона Ленона и Џенис Џоплин, филма и стрипа, попа и рока... и пива и пљескавице од пет“. Проводила је своје слободно време у тада популарној Хипи долини, од које је данас остао само натпис у тој улици и носталгија за тим временима бунта и отпора према свему што је представљало mainstream културу, а вечери, наравно, у чувеној, а сада већ митској,  Галији. Ништа јој није било природније него да упише Филозофски факултет, и то Англистику. Према њеним речима, тај долазак на Англистику је доживела као долазак међу своје, као дом који је после много лутања пронашла и који није напустила до краја.

Након дипломирања на Филозофском факултету у Нишу, наставила је своје образовање на Филолошком факултету у Београду где је магистрирала, а касније и докторирала. Докторат „Црни хумор као приповедни поступак у делима Џозефа Хелера и Курта Вонегата“ одбранила је на Филолошком факултету у Београду 1991. године. На Филозофском факултету у Нишу почела је да ради 1989. године као асистент на предмету Америчка књижевност. Током своје академске каријере, од звања доцента па до звања редовног професора, активно је учествовала у културном и интелектуалном животу не само академске, већ и шире, друштвене заједнице. Њен развој као професора и научника, али и као освешћеног члана друштва, није се кретао праволинијски већ у безброј сложених праваца. Припремила је преко шездесет наставних планова, превела преко хиљаду страница, међу којима су Поетика бита, Апокалиптична би-бап прозодија (1987) и збирка ирских кратких прича, Гости нашег народа (2003), била члан многих важних удружења (Друштво књижевника и књижевних преводилаца Ниша, издавачка кућа Градина, Нишки културни центар).

Као професор на Англистици, заслужна је за увођење предмета из области студија културе и изборила се за трограну шему студија: лингвистика, књижевност и студије културе. Њен рад је нарочито значајан у области америчких и ирских студија културе. Током мрачних деведесетих година прошлог века, док се цела земља суочавала са економским, политичким и моралним падом, професор Драгана Р. Машовић је на својој групи за Англистику основала позориште студената, The New Globe. Чланство је било добровољно. Заједно су спремили и извели Шекспирову трагикомедију, Много буке ни око чега, најпре на позорници Луткарског позоришта у Нишу, а затим и у Народном позоришту. Након тога су припремили и извели представу засновавну на поеми Пуста земља Т. С. Елиота, са којом су гостовали у Приштини, Крушевцу, Београду. Према њеним речима „када се југосвет рушио“, студенти су на позорници „играли драму ратом опустошеног света“. Након увођења предмета Ирске студије, определила се за још један иновативни корак тако што је током неколико година, заједно са студентима, организовала вечери ирске културе током којих су сами студенти изводили сцене из разних позоришних комада, рецитовали поезију познатих ирских песника, а такође и певали традиционалне ирске песме.

Током своје академске каријере, професор Драгана Р. Машовић држала је наставу на основним, мастер и докторским академским студијама на више факултета у земљи. Аутор је бројних радова у националним и међународним научним часописима, великог броја књига, уџбеника и монографија. Посебно треба истаћи њене књиге Дивља харфа. Огледи из ирске културе и књижевности (1996), Судбински снови. Увод у америчке студије (2008), Ирска књижевност. Први део. Од почетка до 1800. (2013) и Ирска књижевност. Други део. Од 1800. до новијег доба (2014).

Професор Драгана Р. Машовић је увек подстицала студенте да код себе развију критичко мишљење и да стално преиспитују своје и туђе идеје, сматрајући да критички суд треба неговати од првог дана студија, јер људе треба ухватити, како је то рекао амерички писац Курт Вонегат, „пре него постану генерали и сенатори и председници и треба отровати њихову душу хуманизмом. Охрабрити их да стварају бољи свет“. Живела је и стварала у складу са својим веровањем да је појам интелектуалца „terra incognita у којој једино може помоћи танка црвена нит: интелектуалац је онај чији рад почиње и завршава се са идејама“. Стално је говорила да, упркос неком нашем субјективном осећању да живот брзо пролази, он ипак траје и да га треба нечим испунити. Она је свој испунила љубављу према књижевности, разноврсним културама, својим колегама, пријатељима, својим студентима.

Сахрана ће се обавити у уторак, 5. 12. 2023. године на Новом гробљу у Београду у 13 часова. Окупљање ожалошћених је у 12 часова, а опело у 12.30 часова.

Комеморација поводом смрти поштоване и драге колегинице биће одржана у среду, 6. децембра 2023. године на Филозофском факултету у Нишу са почетком у 12 сати, у амфитеатру 21.

Департман за англистику