Google Translate

Конкурс за најбољи филозофски видео-есеј на тему "Филозофија у свакодневном животу"

Вести  ::  уторак, 28.03.2023.  ::   Прилози

Понекад нас нека свакодневна ситуација подстакне на размишљање о темама које препознајемо као филозофске. У таквим случајевима, решавање неког свакодневног проблема или испуњавање уобичајеног задатка, представља увод у откривање неких аспеката стварности о којима до тада нисмо размишљали или нам помаже да успоставимо везе и правилности које до тада нисмо уочавали. Овако нешто нам се може десити код куће, у аутобусу, у школи, на послу, на одмору, док се бавимо спортом, гледамо телевизију или се спремамо за излазак са пријатељима.

Ова размишљања могу бити повезана са филозофским текстовима које смо читали или идејама о којима смо учили на настави филозофије: на пример, може нам се учинити да по први пут заиста разумемо неки филозофски појам или проблем који нам је до тада изгледао као пука теоријска апстракција. Међутим, ова размишљања не морају бити директно повезана са било којом филозофском идејом која нам је позната из историје филозофије, већ могу настати и из свакодневних недоумица или дилема које отварају нове и комплексније проблеме. Неки од ових проблема су по својој природи филозофски и ако истрајемо у потрази за њиховим решењима, пре или касније ћемо посегнути и за филозофском литературом.

Да ли је и вас некада нека свакодневна ситуација подстакла на размишљање о темама које препознајете као филозофске? Где и како се то десило? Да ли су ова размишљања била повезана са филозофском литературом? Ако јесу, са којом? Ако нису, где мислите да би требало да потражите одговоре на питања која су се јавила у овом размишљању?

Своја размишљања на ове теме можете нам послати у форми кратког видео-есеја, не краћег од једног и не дужег од пет минута. У прилогу можете наћи и три кратка одломка из књиге Доручак са Сократом, Роберта Роуланда Смита, који могу, али не морају, да вам послуже као инспирација.

Видео-есеје можете снимити обичним мобилним телефоном, на локацији која вам је иначе нарочито инспиративна за размишљање – у посебном кутку у соби, у парку, у школи, или у природи. (Сама форма видео-есеја не захтева никакву посебну техничку стручност - испричајте у камеру оно што бисте написали у обичном есеју.) Есеје можете аплоудовати на платформу WeTransfer, а линкове, заједно са основним подацима (име и презиме, школа, град, наставник/ица филозофије, односно ментор/киња) нам пошаљите на мејл адресу , до 27. априла 2023.

Конкурс је отворен за све ученице и ученике средњих школа на територији Србије. За све додатне информације можете писати на адресу .

Жири који чине асистенти и професори са Департмана за филозофију, изабраће три најбоља видео-есеја, чији ће аутори бити награђени следећим наградама:

1. награда – екстерни хард-диск, ослобађање плаћања накнаде за упис (уколико кандидат оствари право на упис након извршеног рангирања), ослобађање плаћања накнаде за полагање пријемног испита, ослобађање плаћања накнаде за похађање припремне наставе, књиге у издању Филозофског факултета и брендирани материјал.

2. награда – ослобађање плаћања накнаде за упис (уколико кандидат оствари право на упис након извршеног рангирања), ослобађање плаћања накнаде за похађање припремне наставе, књиге у издању Филозофског факултета и брендирани материјал.

3. награда – књиге у издању Филозофског факултета и брендирани материјал.