Google Translate

Les classiques français: „Француска мода некад и сад“ и „Француска кроз винску чашу“

Факултетска дешавања  ::  понедељак, 21.11.2022.  ::   Прилози

У оквиру Недеље Департмана за француски језик и књижевност Филозофског факултета у Нишу, у четвртак, 24. новембра у амфитеатру 21 биће одржана два предавања о класицима француске културе: моди и вину.

Предавање „Француска мода некад и сад“, у термину 12–13 часова, одржаће Светлана Јаћовић, модни дизајнер, признати креатор визуелног идентитета домаћих и страних компанија и некадашњи предавач на предметима Модни дизајн и Историја моде у Високој школи Mod’Art Београд–Париз, дипломирани костимограф. Овом приликом, одговориће на многа интересантна питања: Зашто је мода синоним за Француску и како је настала висока мода – haute couture? Како су Коко Шанел, Диор и Живанши променили свет? Ко су француске модне иконе данас? Да ли ће француска мода и у будућности мењати свет? и др.

Нешто касније, у термину 13.15–14.15, проф. др Немања Томић, професор на предмету Пића са географским пореклом на Природно-математичком факултету у Новом Саду и успешни оцењивач, консултант, вински едукатор и потпредседник Винске академије Србије, одржаће предавање „Француска кроз винску чашу“. Имаћете прилике да се упознате са француском културом кроз вина и специфичности винских регија попут Бордоа и Бургундије, те да кроз низ занимљивих примера откријете због чега су француска вина високо цењена у свету и по чему је шампањац толико посебан, али и да научите како да препознате стил и квалитет вина на основу етикете и како да савршено упарите француска вина са француским сиревима.

Предавања су на српском језику, те је позив упућен свим љубитељима француске културе, моде и вина, без обзира на узраст и занимање.

Добро дошли!