Google Translate

Недеља Департмана за историју

Најаве  ::  петак, 02.04.2021.

Недеља Департмана за историју одржаће се од 5. до 15. априла 2021. године. Због епидемиолошке ситуације, овогодишња Недеља департмана биће организована онлајн.

У оквиру Недеље департмана, моћи ћете да учествујете у нашим квизовима знања, читате наше блогове, пишете есеје или присуствујете неком од организованих предавања и презентација.

1. Писање есеја – Једна од главних активности овогодишње недеље департмана је наградни конкурс за најбољи есеј. Есеји се пишу на две теме поводом „Сто година од смрти краља Петра I“ и „Осамдесет година од Априлског рата“. Прва три освојена места очекују вредне награде.
- Награде за прво место су: ослобађање од плаћања полагања пријемног испита, екстерни хард диск, сет књига и захвалница;
- Награде за друго место су: ослобађање од плаћања полагања пријемног испита, сет књига и захвалница;
- Награде за треће место су: сет књига и захвалница

Најбољи текстови биће објављени на Блогу Филозофског факултета Универзитета у Нишу. Предметни наставници учесника ће такође добити захвалнице.

Рок за слање текстова есеја је 10. април 2021. године. Радове слати на имејл:  

2. Обележавање 6. априла – У знак сећања на осамдесетогодишњицу почетка Априлског рата Департман за историју Филозофског факултета у Нишу ће организовати онлајн квиз везан управо за Априлски рат. На друштвеним мрежама ће бити објављене адекватне информације о том догађају, које ће пратити и нови блог на тему Априлског рата.

3. Истог дана, 6. априла 2021. године ће у 19 часова бити одржан онлајн догађај у организацији Департмана за историју који носи назив „Упознај професију историчара“. У оквиру овог догађаја ће вам наши алумнисти који раде у школи, музеју и архиву представити како је то радити у овим институцијама и каква је њихова улога тамо. Догађају ћете моћи од 19 часова да приступите путем следећег линка: https://meet.google.com/mcq-ssfk-zwv

4. У среду 7. априла одржаће се врло важан онлајн догађај. Наиме, у духу све шире сарадње са институцијама које запошљавају историчаре, Департман за историју је одлучио да вам представи ове институције. У 19 часова ћете моћи да чујете нешто о сталним поставкама Народног музеја у Нишу, Народног музеја у Краљеву и Народног музеја у Књажевцу. Све информације и питања можете тог дана да добијете директно од запослених који раде у овим институцијама. Овом догађају можете приступити путем следећег линка: https://meet.google.com/fcz-gnqq-vmb

5. У сврху побољшања пракси за студенте историје и сарадње у остваривању заједничких циљева и пројеката, представници Департмана за историју ће 12. априла од 19 часова, одржати састанак са мрежом наставника. У консултацији са њима радиће се на реализацији даљих планова, решавању проблемских ситуација у настави проузрокованих пандемијом.

6. У оквиру Недеље Департмана за историју вашу пажњу ћемо окупирати још једним занимљивим блогом, који ће овим поводом бити објављен 13. априла 2021. године.

7. Недељу департмана приводимо крају проглашењем победника конкурса за најбољи есеј на задате теме и уручењем награда победницима. Проглашење победника биће објављено на сајту Филозофског факултета 14. априла 2021. године.

8. Активности у оквиру Недеље департмана завршићемо једном значајном активношћу, која чини срж истраживања у историји. Ова активност је усмерена на упознавање ученика и студената са историјским изворима. Ову занимљиву активност 15. априла од 19 часова, можете пратити путем следећег линка: https://meet.google.com/jak-wrxc-tan?hs=224

Надамо се да ћете уживати у свим нашим активностима! За идеје и питања можете нам се обратити преко инстаграм налога istorija.filozofski или путем имејла: