Google Translate

Предавања на завршеној другој Недељи Департмана за психологију оставила снажан утисак на публику

Факултетска дешавања  ::  петак, 29.11.2019.  ::   Галеријa  ::   Прилози

Друга по реду Недеља Департмана за психологију у организацији Филозофског факултета у Нишу обележена је 19. и 20. новембра предавањима Како до успеха у учењу – пут којим се ређе иде доценткиње Гордане Ђигић и предавањем редовне професорке Бојане Димитријевић Форензички психолог - Трагач за истином.

На предавању из области педагошке психологије, говорило се о факторима успешног учења, рационализацији и саморегулацији процеса учења. На предавању, ученици и студенти сазнали су зашто је важно погледати садржај пре учења, колико времена је потребно посветити преслишавању, зашто није добра пракса прескакати слике, графиконе и илустрације у тексту и зашто је важно постављање циљева у учењу. Присутни средњошколци су били изузетно мотивисани и најактивнији учесници у дискусији, постављању питања и представљању својих запажања и дилема.

Након предавања из педагошке психологије, колегиница Љиљана Радовановић Тошић, психолог у Основној школи „Радоје Домановић“ у Нишу, открила је како изгледа примењена педагошка психологија. И не само то, већ и која све знања и компетенце подразумева посао психолога као стручног сарадника у школи. Поткрепљено огромним искуством и љубављу према свом послу, излагање колегинице Љиљане је указало на бројне изазове и предности рада психолога у школи, нагласивши да је то једини посао где се ради са дивном популацијом, децом, прати и усмерава њихов развој од момента када почињу да овладавају читајем и писањем до одласка на матуру.
Предавање Форензички психолог – трагач за истином привукло је још више публике. Поред средњошколаца, велики део публике чинили су студенти психологије што сведочи о квалитету предавања на студијском програму, као и интризичкој мотивацији студената који уписују психологију. Изузетно стручно и бескрајно духовито предавање било је илустровано бројним примерима из њеног богатог клиничког искуства и искуства лиценцираног судског вештака. У примерима, публика је имала задатак да на ситним детаљима открије да ли је окривљени био свестан свог поступка или није; да ли је сазрео како би му се вратила пословна способност и слично.  Публика је добила поуздане информације о томе како се постаје судски вештак, колико је потребно имати “стомак” за бављење овим послом, јер “ваш налаз може одредити нечији живот”. На питање да ли је у каријери била изложена претњама, професорка је духовито одговорила “Чешће прете него што нуде.”, указујући на важност етике и морала у бављењу психологијом. Уз информације о томе шта све може да укаже на одговор о томе да ли је окривљени свесно починио убиство, студенти и средњошколци сазнали су све о месту и позицији  психолога у судским процесима, његовим задацима, правима и ограничењима и психолошким вештинама и техникама за утврђивање истине о нечијој личности, капацитетима, зрелости и другим карактериситкама на којима се темељи експертизни налаз.

На захтев публике, презентација са предавања професорке Димитријевић налази се у прилогу оовг текста