Google Translate

Изложба на Филозофском: Самосликање - селфи кроз српску историју

Најаве  ::  среда, 17.04.2019.

Са великим задовољством вас обавештавамо да ће од 17. 04. до. 19. 04. на Филозофском факултету бити организована мултимедијална и мултидисциплинарна поставка Самосликање - селфи кроз српску историју. Изложбу, која је већ одлично прихваћена у многим срединама у нашој земљи у протеклих неколико година,  осмислио је и материјализовао тим невладине организације АртДистрикт из Пожаревца.

За ову прилику, потпуно бесплатно су уступили материјал, а велику помоћ у организацији, осим управе и запослених на Филозофском факултету, пружиле су колеге са Грађевинско-архитектонског факултета.

Изложени експонати подједнако су у вези са културном збиљом и прошлошћу нашег народа. Њиховим тумачењем и истраживањем отвара се питање естетских вредности савремених генерација и током три последња века српске историје, као и начина комуницирања између уметника и јавности. О стручној страни поставке надахнутије излаже сам њен аутор, др Јулија Башић:

„Овај уметнички и мултимедијални пројекат користи све погодности које савремене технологије, друштвене мреже и актуелности пружају, тиме повезујући амосликање тј. селфи са њеним претходницима -  историјским аутопортретима кроз најпознатија дела српске уметности.

Селфи је наш аутопортрет дигиталног доба, а изложба Арт Дистрикта доноси нове музеолошке тенденције и традиционално сликарство аутопортрета у новом руху. Уз помоћ данашњих технологија могуће је повратити поверење у традиционално поиману уметност, у њен значај и валоризацију. Зато овај пројекат подразумева јединствену мултимедијалну изложбу на отвореном. Осим шетње кроз отворену галерију и уживања у сваком делу појединачно, могуће је сазнати нешто више о настанку дела, ауторима и збиркама у којима се дела чувају преко јединствених QR кодова које су део легенди испод слика, и који директно повезују садржај изложбе са садржајем сајта Арт Дистрикт.

Кроз посебну платформу савремених аутопортрета – Твој селфи сви учесници изложбе ће моћи да учествују у остављању сопствених селфија насталих током ове изложбе или током посете било којој другој изложби која се у том моменту организује.“

Организатор изложбе је доц. др Владимир Алексић са Департмана за историју Филозофског факултета у Нишу

Добро дошли!