Google Translate

Колачићи и како их користимо

Ове смернице показују како портал Филозофског факултета у Нишу користи колачиће на својим web порталима. Уколико на било ком од портала Филозофског факултета прихватите колачиће, сматраћемо да сте сагласни са нашим начинима употребе колачића.

 

Шта су колачићи и како функционишу?

Колачићи су датотеке које вашем рачунару шаљу и на њему их складиште разни сајтови које посећујете. Колачићи се смештају у за то одређени директоријум. Када наредни пут, посетите сајт чији сте колачић прихватили, претраживач (Google Chrome, Mozilla Firefox, Opera, IE) очитава колачић и преноси информације web сајту. Колачићи се везују за рачунар, односно уређај са ког приступате порталу. Уколико приступате са неколико различитих уређаја, колачићи се смештају на сваки од уређаја независно.

За више информација о овим технологијама и о начинима њиховог функционисања, можете погледати сајт http://allaboutcookies.org.

 

Због чега портали Филозофског факултета користе колачиће?

Портали Филозофског факултета користе колачиће за контролу приступа садржајима. Коришћењем модула за пријављивање, на Ваш рачунар смешта се колачић који садржи податке о активној сесији (корисничко име, лозинка и ниво приступа). Посетиоци који приступају јавно доступним подацима нису у обавези да прихвате коришћење колачића, али за приступ деловима портала резервисаним за кориснике са вишим нивоом приступа (наставници, сарадници и ваннаставно особље) коришћење колачића се мора прихватити под дефинисаним условима, иначе пријављивање, самим тим и отпочињање сесије са вишим нивоом приступа, неће бити могуће.

 

Колико дуго се информације чувају и колико износи трајање сесије?

Период истека колачића, односно време чувања информација, износи 10 дана. Након овога колачић се сматра истеклим, након чега корисник мора поново да се сагласи са условима коришћења.

Период трајања сесије није временски ограничен, докле год је корисник активан на порталу Филозофског факултета. У случају неактивности дуже од 15 минута, корисник се аутоматски одјављује. Уколико се ради унос или измена података, ручно одјављивање са портала је неопходно јер тек овом процедуром се унесени подаци објављују на странама портала.